Fragment

Midterms VS: wat weten we nu?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Midterms VS: wat weten we nu?

Met correspondent Marieke de Vries in Washington, verslaggever Mattijs van de Wiel in Georgia en Amerika-deskundigen Laila Frank en Kenneth Manusama in de Hilversumse studio bespreken we de stand van zaken rondom de Amerikaanse midterm-verkiezingen. Om negen uur Nederlandse tijd voor het laatst in de uitzending van het NOS Radio 1 Journaal: waar is het nog spannend en waarom zijn deze verkiezingen ook buiten de VS van belang?

Rond half negen benadrukte Marieke de Vries dat de race nog niet gelopen is, en was er aandacht voor de abortuswetgeving en referenda.

Rond acht uur ging het over de belangrijke winst van de Democraat Fetterman en het belang van de swing states bij deze verkiezingen.

  • Rond half acht ging het over de inflatie in de VS en de invloed daarvan op de verkiezingen.

Om zeven uur kwam een onverwachte uitslag volgens Amerikaanse media: de Senaatszetel van Pennsylvania zou gewonnen zijn door een Democraat die daarmee een Republikeinse zetel overneemt.

Rond half zeven ging het over de rol van Donald Trump bij deze verkiezingen

Rond zes uur was het nog bijzonder spannend in allerlei staten. Een meerderheid in het Congres is voor beide partijen nog onzeker.