Fragment

Amsterdamse PvdA wil verhuur appartementen via Airbnb verbieden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Amsterdamse PvdA wil verhuur appartementen via Airbnb verbieden

De PvdA in Amsterdam wil de verhuur van complete woningen aan toeristen verbieden. De partij wil daarmee de overlast door de massale verhuur via Airbnb bestrijden, staat in het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

"Al jaren zien we een toename van de overlast en de handhavingskosten", zegt fractievoorzitter Marjolein Moorman. "Ook de maatschappelijk kosten zijn hoog, doordat de sociale cohesie in de stad verdwijnt. Er zijn steeds meer rolkoffers in plaats van fietsbellen. Het is niet meer beheersbaar en dan moeten we er maar mee stoppen."

Winstbelasting

Volgens de PvdA draaien alle Amsterdammers op voor de kosten van de verhuur, terwijl slechts een klein deel ervan profiteert. "Alleen huiseigenaren mogen nu hun woning aanbieden, voor huurders is dat verboden. En omdat Airbnb een buitenlands bedrijf is, ontvangen we niet eens de winstbelasting", zegt Moorman.

De opkomst van Airbnb is volgens de partij ook een belangrijke oorzaak van de stijgende huizenprijzen in Amsterdam. Moorman: "Sommige huiseigenaren vertrekken elk weekend om met de opbrengst van Airbnb hun woonlasten te betalen. Woningen zijn geen verdienmodellen."

Bed and breakfasts

De PvdA wil het verbod vastleggen in de huisvestingsverordening. Alleen de verhuur van complete woningen zou eronder moeten vallen. Bed and breakfasts, waarbij de verhuurder ook in het pand slaapt, blijven in het plan wel toegestaan.

Volgens de huidige regels mogen Amsterdammers hun woning maximaal zestig dagen per jaar via Airbnb verhuren. Omdat die grens moeilijk te handhaven is, kan de verhuur aan toeristen beter helemaal aan banden worden gelegd, vindt de partij.

In september werden bijna 14.000 Amsterdamse appartementen op Airbnb aangeboden. Dat was 9 procent minder dan in januari.

Berlijn en New York

De Duitse hoofdstad Berlijn verbood vorig jaar al de verhuur van complete woningen via Airbnb. Nadat New York ook met een verbod dreigde, voerde Airbnb zelf strengere regels in voor die stad. Verhuurders mogen nog maar één woning aanbieden en moeten zich registreren bij de overheid.

In de Amsterdamse gemeenteraad heeft de PvdA 10 van de 45 zetels. De partij zit nu niet in het college.