Fragment

Parkeerboetes door scanauto's aanvechten loont

  1. Fragmentenchevron right
  2. Parkeerboetes door scanauto's aanvechten loont

Scanauto's van parkeerbeheer schrijven nog wel eens onterecht automatisch een boete uit. Dat blijkt uit het aantal toegekende bezwaren tegen parkeerboetes in de vier grote steden. In Utrecht en Rotterdam was in 2019 driekwart van de bezwaren succesvol, in Amsterdam ging de boete in tweederde van de gevallen van tafel en in Den Haag een derde, heeft de NOS uitgezocht.

Volgens Appjection, een bedrijf dat mensen helpt bij het aanvechten van boetes, herkennen de scanauto's bijzondere situaties niet. Zo zien de camera's niet of iemand net naar de parkeerautomaat loopt of iets staat uit te laden. Ook zou de informatie niet gekoppeld zijn aan de registratiesystemen van gemeenten, waarin staat of iemand een ontheffing, een invalideparkeerkaart of een vergunning heeft.

De gemeente Amsterdam wijst bij het geven van een verklaring ook op het eigen coulancebeleid. Als de parkeerder wel gewoon betaalt, maar bijvoorbeeld typefout maakt bij het invoeren van het kenteken of een verkeerde locatie invoert, dan worden bezwaren als het om een eerste vergissing gaat eigenlijk altijd toegewezen.