Fragment

Deurwaarders maken verboden prijsafspraken, zegt toezichthouder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Deurwaarders maken verboden prijsafspraken, zegt toezichthouder

Deurwaarders moeten stoppen met een omstreden verdienmodel, waarbij bedrijven er baat bij hebben als er snel beslag op het salaris van iemand met schulden wordt gelegd. Met die aanklacht brengt het Bureau Financieel Toezicht twee deurwaarders voor de tuchtrechter.

De deurwaarders gaan volgens de toezichthouder over de schreef omdat ze afspraken maken met hun opdrachtgevers over financiële vergoedingen. Ze spreken af een deel van de vergoeding die ze krijgen voor ambtelijke handelingen, zoals een beslaglegging, door te sluizen naar de opdrachtgevers. Zo heeft een opdrachtgever er belang bij dat er snel beslag wordt gelegd, bijvoorbeeld op een woning of salaris.

Bijvoorbeeld: bij een schuld van 1000 euro laat de deurwaarder beslag leggen op het salaris van de schuldenaar. Voor die handeling mag hij maximaal 122 euro in rekening brengen bij degene met schulden. Van die 122 euro geeft de deurwaarder zo'n 50 euro aan de schuldeiser. Die krijgt dus 1050 euro terug, in plaats van de oorspronkelijke 1000 euro. Zo is het voor schuldeisers lucratief om voor deurwaarders te kiezen die deze praktijk toepassen. Nik Wouters van de economieredactie vertelt er over. En we bellen met Wilbert van de Donk voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Video niet beschikbaar