Fragment

Wint Zondag met Lubach vanavond de Gouden Televizierring?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wint Zondag met Lubach vanavond de Gouden Televizierring?

Vanavond wordt de jaarlijkse Gouden Televizierring uitgereikt, de publieksprijs voor het beste tv-programma. De kanshebbers zijn De beste zangers van Nederland, Expeditie Robinson en Zondag met Lubach.

NRC-mediajournalist Hans Beerekamp vermoedt dat de laatstgenoemde de prijs in de wacht zal slepen. "Als Zondag met Lubach in staat is mensen massaal de petitie voor een referendum over de nieuwe aftapwet te laten tekenen, dan kan hij zorgen dat hij de Ring wint."

Stemmen voor de prijs verloopt online. Daardoor is het een heel beïnvloedbare prijs geworden. Omroep MAX-baas Jan Slagter hekelt de procedure, omdat zijn seniorenpubliek minder aanwezig op internet is.

Nipkowschijf

Beerekamp reikt zelf samen met andere televisiedeskundigen de Nipkowschijf uit. "Vorig jaar ging die al naar Lubach, dus het zou voor hem een mooie beloning zijn als hij nu ook de publieksprijs wint."

Vorig jaar ging Floortje Dessing met haar reisprogramma met de Ring naar huis en ook zij won een jaar eerder al de Nipkow. "Tussen die prijzen lijkt consensus te bestaan", aldus Beerekamp, zonder zichzelf over de bol te aaien.

Lineaire televisie

De Nederlandse awardshows vindt de journalist niet te vergelijken met Amerikaanse awards als de Oscars. "Het budget is natuurlijk niet te vergelijken, maar ook qua komieken is Nederland minder bedeeld. Eigenlijk zou Lubach wel een goede presentator van het gala zijn."

Daarnaast wordt lineaire televisie ten opzichte van streaming minder belangrijk, verwacht Beerekamp. Zo sleepte vorig jaar het op internet populaire Streetlab een nominatie in de wacht, zonder dat de kijkcijfers op tv door het dak gingen. 

"Lineaire tv wordt minder belangrijk. Het is voornamelijk van belang voor grote live evenementen en nieuws of programma's waar iedereen over twittert."

En gelukkig is er altijd nog... de radio.