Fragment

Ook Jelle Brandt Corstius seksueel misbruikt. 'Het draait om macht'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ook Jelle Brandt Corstius seksueel misbruikt. 'Het draait om macht'

Ook journalist Jelle Brandt Corstius (39) is slachtoffer van seksueel misbruik. Hij doet vandaag zijn verhaal op de voorpagina van het dagblad Trouw naar aanleiding van #MeToo, de hashtag waarbij mensen hun ervaringen met seksueel misbruik delen.

Hij doet zijn verhaal omdat je weinig verhalen hoort van mannen over hun ervaringen met seksueel misbruik. Terwijl zij ook slachtoffer kunnen zijn. Met zijn verhaal wil hij herhaling voorkomen en het onderwerp uit de taboesfeer halen.

Woord tegen woord

Renée Römkens begrijpt dat het moeilijk is om dergelijke ervaringen in de openbaarheid te brengen. "Het is een heel pijnlijk verhaal dat vervelende herinneringen oproept. Er bestaat veel schaamte en angst dat je niet geloofd wordt", aldus de hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam.

Brandt Corstius noemt bewust geen naam van de dader. Er is namelijk geen getuige, dus het is woord tegen woord. 

Mentale veerkracht

Het draait allemaal om machtsverhoudingen, vertelt Römkes. "Als jonge journalist was Brandt Corstius kwetsbaar. In een hogere positie denk je hier mee weg te komen." Het zijn voornamelijk mannen die in hogere posities zitten, maar volgens Römkes moet je voorbij geslacht kijken. "Het zijn de genderverhoudingen die hier een rol spelen", verwijzend naar het bestaande beeld van mannelijkheid.

Het getuigt volgens Römkens van mentale veerkracht om met je verhaal überhaupt naar buiten te komen. "Je moet de verwerking achter je hebben liggen." Veel mensen hebben de angst nooit over de angst heen te komen en zwijgen daarom. "Maar dan houd je het probleem in stand: zowel voor jezelf als voor de maatschappij."

"Als maatschappij wil je dat dit een uitzondering is, maar dat is het niet."