Fragment

Playboy-oprichter Hugh Hefner overleden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Playboy-oprichter Hugh Hefner overleden

De Amerikaanse tijdschriftuitgever en oprichter van het naaktblad Playboy Hugh Hefner is overleden. Zijn bedrijf Playboy Enterprises meldt dat hij in het bijzijn van zijn naasten een natuurlijke dood is gestorven in de Playboy Mansion. Hij was 91 jaar.

Hefner richtte de Playboy in 1953 op. Het tijdschrift groeide uit tot een van de meest herkenbare merken en veel modellen in het blad werden wereldberoemd.

Onder meer Pamela Anderson, Carmen Electra en Anna Nicole Smith waren playmates in het blad. Hun fotoreportages werden over de hele wereld bekeken.

Naaktfoto's

De eerste uitgave van het blad, die Hefner ongeveer 8000 dollar kostte om te laten drukken, had een naaktfoto van de toen nog onbekende Marilyn Monroe op de centerfold. Zij was na die druk direct bij veel Amerikanen bekend: het blad ging zo'n 54.000 keer over de toonbank.

Behalve wereldberoemde modellen, wist Hefner ook tal van grote auteurs aan het tijdschrift te binden. Onder meer Jack Kerouac, Kurt Vonnegut en Norman Mailer schreven voor de Playboy.

Nadat Hefner in 1985 werd geveld door een beroerte was zijn dochter Christie verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van Playboy Enterprises. Hij hield wel 70 procent van de aandelen en koos nog vaak welke playmate op de cover van het tijdschrift terechtkwam.