Fragment

Basisscholen missen 1300 leraren, na de zomer dreigt lesuitval

  1. Fragmentenchevron right
  2. Basisscholen missen 1300 leraren, na de zomer dreigt lesuitval

Het basisonderwijs dreigt het nieuwe schooljaar in te gaan met een tekort van bijna 1300 onderwijzers. Waar scholen de afgelopen jaren vacatures over het algemeen nog op het laatste moment wisten in te vullen, vallen er nu blijvende gaten. Bijna een kwart (22,4 procent) van de schoolbesturen bereidt zich voor op die situatie.

Een en ander blijkt uit een onderzoek (.pdf) in opdracht van brancheorganisatie PO-Raad waar 315 schoolbesturen aan meewerkten. Op hun scholen zitten 500.000 van de 1,5 miljoen basischoolleerlingen die Nederland telt.

Het nijpende personeelstekort dreigt volgens de bestuurders het komend schooljaar allerlei verschillende negatieve effecten te hebben. Die hebben met elkaar gemeen dat ze de kwaliteit van het onderwijs bedreigen.

Groepen worden noodgedwongen groter, er komen meer onbevoegde leerkrachten voor de klas, kinderen worden naar huis gestuurd en de toch al hoge werkdruk voor het personeel neemt verder toe.

Eén van de scholen met een vacature is de christelijke Dreefschool in Haarlem. Directeur Jan Vos van Marken zoekt in de laatste week voor de zomervakantie nog een leerkracht voor de kleuters van groep 1-2.

"Ik ben nu 26 jaar directeur en in al die tijd heb ik nog nooit een klas naar huis hoeven sturen", vertelt hij. "Dit probleem was er vaker, maar zo erg als het nu is, heb ik het nog nooit meegemaakt. En omdat er veel collega's met pensioen gaan en er weinig opvolging is vanuit de opleidingen, vrees ik dat het probleem alleen maar groter gaat worden."

Meer weten? Kijk op nos.nl. In het Radio 1 Journaal een gesprek met onderwijswethouder Marjolein Moorman.