Fragment

Canadees Ben Smith wordt de nieuwe topman van Air France-KLM

  1. Fragmentenchevron right
  2. Canadees Ben Smith wordt de nieuwe topman van Air France-KLM

Voor het eerst in het 85-jarige bestaan geen Fransman aan het roer van Air France-KLM, maar een buitenlander. De top van het Frans-Nederlandse bedrijf heeft de Canadees Benjamin Smith benoemd als nieuwe bestuursvoorzitter. Zijn naam zong al een week rond. Smith is nu nog de tweede man van Air Canada als Chief Operating Officer. Uiterlijk 30 september treedt hij in functie.

De benoeming stond aanvankelijk gepland voor ergens in september, maar in de voorbije week zetten Franse piloten druk op het bedrijf onder dreiging van stakingen om zo snel mogelijk met een nieuwe topman te komen. Het loonconflict sleept al lange tijd. De vorige bestuursvoorzitter topman Jean-Marc Janaillac stapte drie maanden geleden op nadat werknemers diens finale loonbod in een referendum afwezen.

De 46-jarige Smith werkt al twintig jaar bij Air Canada en heeft ook de nodige ervaring met arbeidsconflicten en vakbonden. In 2015 sloot hij tienjarige cao's af met piloten en cabinepersoneel bij Air Canada. Hij is Engelstalig maar zou zich ook goed redden in het Frans.

KLM president-directeur Pieter Elbers noemt het goed voor de luchtvaartgroep dat er duidelijkheid is over de nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM. "Ik zie vol vertrouwen uit naar onze samenwerking en naar het gezamenlijk oppakken van de uitdagingen voor de groep in de toekomst."


In het radio 1 journaal praten Nik Wouters en correspondent Frank Renout ons bij