Fragment

Onrust door demonstraties en relletjes in voorsteden van Parijs

  1. Fragmentenchevron right
  2. Onrust door demonstraties en relletjes in voorsteden van Parijs

In de voorsteden van Parijs is het al weken onrustig door demonstraties en relletjes. Daar zijn enkele honderden mensen bij aangehouden. De reden voor de onrust is de zeer hardhandige arrestatie van een 22-jarige banlieues-bewoner.

De man moest geopereerd worden en lag twee weken in het ziekenhuis. De gewelddadige arrestatie was groot nieuws, maar voor de bewoners van de banlieues, was het geen verrassing, zegt correspondent Frank Renout. "De mensen die hier wonen vertellen veel verhalen over akelige politiecontroles."

Renout sprak een bewoner die op zijn zestiende voor het eerst gecontroleerd werd "Hij werd langdurig gefouilleerd maar de politie vond niets. Toch moest hij alsnog in de politieauto stappen en zijn broek laten zakken, om zeker te weten dat hij geen drugs bij zich had. Ervaringen en frustraties die hij zijn leven lang niet is vergeten."

Klagende  agenten

De bewoners laten duidelijk blijken dat ze boos en gefrustreerd zijn over het geweld en discriminatie door agenten. Maar ook de politie zelf heeft het ook moeilijk, zegt Renout. Zij klagen steen en been over het werk in de banlieues. "En daar hebben ze ook gelijk in." 

In veel achterstandsbuurten zijn wijken waar criminaliteit en drugshandel schering en inslag zijn, legt Renout uit. "Daar geldt eigenlijk alleen nog maar het recht van sterkste. Wijkpolitie is daar niet of nauwelijks meer te vinden. De enige agenten die nog wel de wijken ingaan zijn speciale interventie-eenheden. Die worden regelmatig bekogeld en belaagd of zelfs expres in de val gelokt om te worden aangevallen."