Fragment

Verbijstering om afzeggen wereldpremière balletvoorstelling over Nureyev

  1. Fragmentenchevron right
  2. Verbijstering om afzeggen wereldpremière balletvoorstelling over Nureyev

De verbijstering is groot in de internationale balletwereld: de wereldpremière van de balletvoorstelling over de beroemde danser Rudolf Nureyev in Moskou is afgelast. Er is met ongeloof gereageerd op het besluit van het wereldberoemde Bolshoi Theater. Die komen mogelijk later vandaag met een verklaring.

Volgens de directeur van theater is er een simpele verklaring voor en was de voorstelling niet klaar, zegt correspondent David-Jan Godfroid. "Maar er zijn veel mensen die denken dat er iets heel anders aan de hand is. Dat heeft te maken met de persoon Rudolf Nureyev. Hij was in de Sovjet-tijd een heel omstreden persoon."

Nureyev was homoseksueel en een non-conformist: iemand die zich niet aan wilde passen aan de realiteit in de Sovjet-Unie. "En dan heeft hij in 1961 ook nog eens de benen genomen naar het westen. Dat werd toen en ook nu nog als niet heel erg patriottisch gezien. Al die elementen zitten zonder enige twijfel in die voorstelling, en dat kon best wel eens tegen het zere been zijn van mensen die er nu toe doen in Rusland", zegt Godfroid.