Fragment

'Boswachters in het buitenland zijn de helden van nu'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Boswachters in het buitenland zijn de helden van nu'

Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer een petitie aangeboden door Nederlandse boswachters die zich kwaad maken over geweld tegen hun collega's in andere landen. De petitie is ondertekend door 30 duizend mensen en 25 natuur- en mensenrechtenorganisaties. Nederland moet meer doen tegen geweld tegen natuurbeschermers.

Jan van de Venis, mensenrechten- en duurzaamheidsadvocaat, steunt de oproep. "In het verleden was Nederland een voortrekker op het gebied van naleving van mensenrechten in het bedrijfsleven. We moeten bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheden", bepleit hij. 

Verkrachting

Het is een groeiend probleem dat voornamelijk speelt in Brazilië en Colombia, maar ook elders in Zuid-Amerika en in Azië. Het gaat om bedreigingen, verkrachtingen en moorden. "Ik ken verhalen van boswachters die moesten toezien hoe hun echtgenotes verkracht werden."

Het gaat om grootschalige, georganiseerde criminaliteit. "Er zijn gebieden zo groot als de provincie Utrecht met slechts één boswachter", vertelt de advocaat. Zij moeten in hun eentje ten strijde trekken tegen alle misdaad. "Het zijn de helden van nu."

Ook in Nederland zijn er regelmatig spanningen. Zo dragen boswachters een dienstwapen in gebieden waar stelselmatig wordt gestroopt. "En ik ken een boswachter die zijn wapen heeft moeten trekken toen een illegale jager weigerde te stoppen," aldus Van de Venis.

Wat kun jij doen?

Het is niet alleen zaak voor de politiek, ook de consument kan wat doen. "Vraag bij een tuincentrum waar het hout vandaan komt en FSC-gecertificeerd is. Controleer waar je thee vandaan komt. Hoe meer je vraagt, des te meer het bedrijf er wat aan doet."

Bedrijven hebben de plicht voldoende onderzoek te doen naar de gehele productieketen, van houtkap tot boek. "We hebben in Nederland een groot aantal multinationals, waarvan er een aantal op het gebied van duurzaamheid echt voorop lopen," vertelt de advocaat. Als voorbeeld noemt hij Unilever en AkzoNobel.

Het raakt Van de Venis persoonlijk. "In mijn leven is 70% van alle levende wezens uitgeroeid. Ik ben begin veertig. Dat kan en mag niet nog eens gebeuren." 

"Het gaat om rechtvaardigheid. Ik heb boswachters ontmoet die later vermoord zijn."