Fragment

Golfkarretjes helpen ouderen in Utrecht op pad

  1. Fragmentenchevron right
  2. Golfkarretjes helpen ouderen in Utrecht op pad

In Utrecht loopt een initiatief om eenzame ouderen 'achter de voordeur vandaan te halen'. Vrijwilligers van Buurt Mobiel, zoals het project heet, gaan in overdekte golfkarretjes bij de mensen langs en brengen ze dan naar hun bestemming. Het gaat om korte ritjes waar zorgtaxi's niet voor bedoeld zijn. In andere steden is er belangstelling voor een soortgelijk project.

De karretjes reden eerst alleen in Utrecht Overvecht, maar nu ook in Tuindorp, Tuindorp-Oost en Zuilen.

Inwoners uit de deelnemende wijken kunnen de dienst telefonisch bestellen. Meestal gaat het om ouderen en mensen die slecht ter been zijn.

7

Gemeenten hebben behoefte aan projecten tegen sociaal isolement en eenzaamheid, met name vanwege de vergrijzing van hun inwoners. Ruim een miljoen mensen voelt zich heel eenzaam, vooral ouderen boven de 75 jaar. En zo'n 200.000 mensen zegt zelfs extreem eenzaam te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid leidt tot psychische problemen, gezondheidsklachten en zelfs vroegtijdig overlijden.

Belemmering

Initiatiefnemer van Buurt Mobiel is Jeroen Blokland. Hij werkt zelf in een zorgcentrum en ziet in de praktijk hoe actuele ontwikkelingen de kans op vereenzaming vergroten. "Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis, maar worden minder mobiel. Vervoer vormt echt een belemmering om eropuit te trekken. Daardoor komen mensen minder vaak hun huis uit en wijkwerkers zien lang niet alles achter de voordeur. Daar wilde ik wat aan doen."


Meer hierover lees je op NOS.nl