Fragment

Er moet een ombudsman voor de toekomstige generatie komen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Er moet een ombudsman voor de toekomstige generatie komen

In Nederland heb je een Nationale ombudsman, ombudsman voor veteranen en een kinderombudsvrouw, maar nog geen ombudsman voor de toekomstige generatie. En dat is wat Jan van de Venis wil. Tot die er wel is, heeft Van de Venis zichzelf maar tot waarnemend ombudsman voor de toekomstige generatie benoemd. 

Deze nieuwe ombudsman moet opkomen voor de kinderen die nog geen stemrecht hebben en iedereen die nog gaat komen. "In alles wat wij doen beïnvloeden we hun toekomst. Maar we houden eigenlijk maar heel weinig rekening met hun toekomst", zegt Van de Venis. 

Een verschil met de Kinderombudsman is dat die naar de kinderen van nu kijkt. "Die kijkt naar de gezinssituatie, onderwijs en dat soort zaken. Maar dus niet naar thema's zoals wat we doorgeven aan cultuur, wat we doorgeven aan natuur."

Maar bijvoorbeeld ook economische thema's en staatsschulden en pensioenstelsels, zegt hij. "Allemaal zaken waarin wij toekomstige generaties beïnvloeden maar eigenlijk geen rekening met ze houden. Ze hebben geen stem."