Fragment

HOOFDGAST: Patricia Chagnon van Front National

  1. Fragmentenchevron right
  2. HOOFDGAST: Patricia Chagnon van Front National

Frankrijk staat een belangrijk jaar te wachten. Een verkiezingsjaar. Op 23 april mogen de Fransen in de eerste ronde stemmen voor een nieuwe president. Op 7 mei is de tweede, beslissende ronde. Grote vraag is: hoe groot wordt het Front National van Marine le Pen. Kan zij de eerste vrouwelijke president van Frankrijk worden?

Daarover spraken we de Nederlands/Franse Patricia Chagnon. Ze woont al sinds de jaren '90 in Frankrijk en zit namens het Front National in de gemeenteraad van Abbeville, en in het regionale parlement van Picardie. 

Waarom de Front National? "Die andere partijen kende ik ook wel, die zitten vastgeroest en er was veel vriendjespolitiek. Ik viel voor de frisse nieuwe blik van Front National. Zij zochten juist mensen zonder politieke ervaring die mee wilden werken aan de plannen van de partij." 

En de gedachte achter die plannen spraken haar aan: "Alles draait om wat goed is voor Frankrijk. Het gaat om het grote verhaal. Hoe maken we Frankrijk een beter land." 

Van de kritiek op de partij, zoals dat het een anti-islam partij zou zijn, trekt ze zich dan ook weinig aan: "Voor mij heeft dat niet meegespeeld. Ik ben iemand die vooruit kijkt. Ik keek destijds naar welke partij het beste bij mij en mijn competenties paste en dat was deze partij van Marine Le Pen."