Fragment

Saudische vrouw die familie ontvluchtte, dreigt te worden teruggestuurd

  1. Fragmentenchevron right
  2. Saudische vrouw die familie ontvluchtte, dreigt te worden teruggestuurd

Een jonge Saudische vrouw die van plan zou zijn om asiel aan te vragen in Australië wordt vastgehouden op de luchthaven van Bangkok. Ze dreigt te worden teruggestuurd naar haar thuisland. De vrouw, Rahaf Mohammed al-Qunun, zegt tegen de BBC dat ze de islam heeft afgezworen en dat ze nu bang is dat haar familie haar zal vermoorden als ze terugkeert.

De 18-jarige Qunun was met haar familie op vakantie in Koeweit toen ze vorige week naar Australië vluchtte. Bij haar overstap in Bangkok werd ze naar eigen zeggen opgewacht door een man die haar zou helpen, maar in plaats daarvan verdween hij met haar paspoort en haar Australische visum.

Later keerde de man terug, in het bijzijn van Thaise beveiligers en een vertegenwoordiger van Kuweit Airlines. Die vertelden haar dat haar familie haar als vermist had opgegeven en dat ze zo snel mogelijk wordt teruggestuurd.

'Ik besta'

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roept Thailand op om Qunun niet uit te zetten. Tegen de BBC zegt de organisatie dat Thailand lijkt te verzinnen dat ze onjuiste reispapieren heeft om haar verdere reis te dwarsbomen. Human Rights Watch denkt dat de Thaise autoriteiten samenwerken met Saudi-Arabië om te voorkomen dat Qunun asiel aanvraagt in Australië.

Via sociale media vraagt Qunun om hulp. "Ik ben bang dat mijn familie me zal vermoorden", schrijft ze in een tweet. Tegenover persbureau Reuters voegt ze daaraan toe dat haar familie haar al vaker dreigde te doden, vaak vanwege "triviale dingen". In een ander bericht op Twitter laat ze een foto van haar paspoort zien, "omdat ik wil dat je weet dat ik echt ben, dat ik besta".

"Ik heb mijn verhaal en mijn foto gedeeld op sociale media", zegt Qunun tegen de BBC. "Mijn vader is ontzettend boos dat ik dat heb gedaan. Ik kan niet studeren of werken in mijn land. Ik wil vrij zijn en kunnen werken en studeren." Ze zegt dat ze niets meer te verliezen heeft.

Gisteravond laat zei Qunun tegen de Britse omroep dat ze vastzit in een hotel in de transitzone op het vliegveld.

Eerdere zaak

Het vluchtverhaal van Qunun wordt vergeleken met de vluchtpoging van de 24-jarige Dina Ali Lasloom, die twee jaar geleden probeerde asiel aan te vragen in Australië. Toen ze via Koeweit naar de Filipijnen vloog om daar over te stappen naar Australië, werd ze door de autoriteiten in haar kraag gevat. Daarop werd ze teruggestuurd naar Saudi-Arabië. Sindsdien is nooit meer iets van haar vernomen.