Fragment

Resten van pyramide ontdekt in Egypte

  1. Fragmentenchevron right
  2. Resten van pyramide ontdekt in Egypte

In Egypte is een nieuwe pyramide gevonden, in de necropolis van Dashur. Vermoedelijk is de pyramide zo'n 3700 jaar oud. Het is een bijzondere vondst, zegt Egyptoloog Huub Pragt. "Het gaat om een koningsgraf en dat is niet alledaags." 

De bovenstructuur van de piramide is verdwenen. Veel van de blokken steen daarvan zijn hergebruikt in andere bouwwerken. "Men heeft nu eigenlijk de toegang tot de ondergrondse grafkamer gevonden."

De structuur van het bouwwerk maakt de wetenschappers duidelijk dat het om een koningsgraf gaat. Welke koning is nu nog onduidelijk, maar Pragt denkt wel dat het te achterhalen is. "Er is ook een kleine blokje steen gevonden van 15 bij 17 centimer waar tien kolommen aan hiërogliefen op staan. Maar de tekens zijn nog niet helemaal duidelijk."

Het gaat vermoedelijk om een koning uit de dertiende dynastie. "In die periode hebben veel farao's kort geregeerd. Vaak zijn er ook hiaten in die lijst. De namen zijn vaak niet bekend. Het is voor de wetenschap interessant om wellicht een van de namen toe te kunnen voegen."