Trump en Kim Jong-un praten eerst twee uur onder vier ogen
- Fragmenten
- Trump en Kim Jong-un praten eerst twee uur onder vier ogen
Er komen meer details naar buiten over de historische ontmoeting, morgen, tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De twee zullen elkaar eerst ontmoeten met alleen het gezelschap van enkele tolken.
Die sessie zal ongeveer twee uur duren, waarna er een vervolg komt in grotere kring. Daarbij nemen beide leiders een aantal hoge functionarissen en adviseurs mee.
De bedoeling is dat beide landen afspraken maken over het kernprogramma van Noord-Korea, waarvan de VS wil dat het stopt. In ruil daarvoor krijgt Noord-Korea dan economische steun. Voorafgaand proberen beide partijen uit te stralen dat ze van plan zijn er wat van te maken.
'Permanent en duurzaam'
Het Noord-Koreaanse staatspersbureau stelt dat Kim en Trump het zullen hebben over een "permanent en duurzaam vredesproces" voor Noord- en Zuid-Korea, de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland en andere problemen. Kim Jong-un heeft onder meer zijn minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho, minister van Defensie No Kwang Chol en zijn zus Kim Yo Jong in zijn gevolg.
Zowel Kim als Donald Trump zijn al in Singapore. Trump heeft al gezegd dat Kim één kans krijgt, en dat hij van meet af aan het gevoel moet hebben dat zijn gesprekspartner serieus zaken wil doen. Zo niet, dan breekt hij het gesprek meteen af. Maar Trump lijkt er wel zin in te hebben.
Trump op Twitter
Hoewel de ogen van de wereld nu dus op Singapore zijn gericht, houdt Trump niet op met twitteren over de G7 van dit weekend in Canada, die hij op opzienbarende wijze afsloot door na zijn vertrek naar Singapore via Twitter afstand te nemen van de slotverklaring, die door alle deelnemende landen inclusief de VS was onderschreven.
Trump is kwaad over uitspraken van de Canadese premier Trudeau, die in zijn afsluitende persverklaring had uitgelegd waarom Canada de importheffingen die de VS heeft ingesteld voor staal en aluminium niet ziet zitten.
Opnieuw zet Trump zijn al vaak geuite standpunt uiteen dat de mondiale handelsverhoudingen oneerlijk zijn, en hij brengt dat in verband met de in zijn ogen scheve verhoudingen binnen de NAVO. Binnen die organisatie draait de VS op voor het grootste deel van de kosten, schrijft hij, en landen die Amerika op handelsgebied oneerlijk behandelen profiteren daarvan.