Fragment

Vrouwen waarschuwen voor misbruik door 'tantramasseurs'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vrouwen waarschuwen voor misbruik door 'tantramasseurs'

Vrouwen komen in actie tegen seksueel misbruik door tantramasseurs en 'intimiteitscoaches'. In anderhalve maand tijd zijn 24 klachten verzameld tegen negen masseurs. Tantra is een spirituele stroming in het boeddhisme en hindoeïsme die in het Westen vooral wordt geassocieerd met seksualiteit.

De mannen claimen dat ze vrouwen kunnen helpen met het overwinnen van emotionele blokkades en seksuele trauma’s, maar zouden de kwetsbare vrouwen misbruiken voor hun seksuele gerief. Een meldpunt verzamelt alle reacties.

De NOS heeft de afgelopen weken contact gehad met negen melders, van wie de jongste 19 was ten tijde van het misbruik. Rode draad in hun ervaringen is dat de mannen tijdens de massage onverwacht overgaan tot allerlei seksuele handelingen, tot aan penetratie toe. Terwijl diezelfde mannen in voorgesprekken en op hun websites juist expliciet beloven dat ze grenzen van vrouwen zullen respecteren. Ten minste één masseur gaat ook langdurige seksuele relaties aan met kwetsbare vrouwen die om therapeutische redenen bij hem aankloppen.

Aangiften 
Voor zover bekend hebben tot nu toe vier vrouwen melding gedaan bij de politie van het seksueel geweld. Drie van hen deden dat tegen één en dezelfde tantramasseur uit Rotterdam. Bij een andere masseur is zijn gemeente in actie gekomen: "Wij vinden dit verontrustend. Voor ons staat vast dat er activiteiten worden uitgeoefend waar geen vergunning voor is."

Tot op heden hebben de meldingen nog niet geleid tot gerechtelijke vervolging. Twee vrouwen kregen op het politiebureau te horen dat aangifte geen zin had en lieten het daarom bij een melding. Twee anderen zetten de aangifte wel door.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam zegt in een reactie dat ontucht door tantramasseurs niet apart wordt geregistreerd. "Maar dit soort aangiften wordt altijd serieus worden genomen en leidt altijd tot onderzoek", zegt een woordvoerder. "Punt is wel dat dit onderzoek in zedenzaken in zijn algemeenheid ingewikkeld is en zeker als het gaat om tantramassages."

'Seksuele roofdieren

De tantramasseurs over wie de klachten binnenkomen, zijn mannen die vrouwen voorspiegelen dat zij hen kunnen helpen "blokkades op te ruimen en seksuele energie weer te laten stromen", zoals een van hen het op zijn website noemt. Sommige klanten zijn vrouwen die door een verleden van seksueel misbruik moeite hebben met lichamelijk contact.

Volgens masseur Helene Baayen en relatie-expert Caroline Franssen, de initiatiefnemers van het ‘Meldpunt Tantramisbruik’, werken verschillende masseurs heel berekenend. "Zij anticiperen erop dat vrouwen die eerder slachtoffer waren van seksueel geweld, meer 'met zich laten doen' dan vrouwen die dat niet hebben meegemaakt. Die vrouwen verstijven, treden uit hun lichaam en kunnen in eerste instantie dus niet adequaat reageren. Dit heeft niets met tantra te maken, dat woord wordt misbruikt door deze seksuele roofdieren."

Trauma

De gevolgen van het misbruik zijn bij sommige slachtoffers groot. Eén vrouw zegt traumatherapie nodig te hebben gehad. Een ander vertelt: "Ik ben er slecht aan toe, ik kan binnenkort hopelijk naar de gespecialiseerde ggz." Weer een ander laat weten niet meer te kunnen genieten van seks sinds haar negatieve ervaringen met een tantramasseur. "Hij heeft veel kapotgemaakt met zijn zogenaamde hulp."

Er is geen beroepsvereniging, maar in Nederland zijn zo’n 200 tantramasseurs die zich via internet als zodanig bekendmaken, onder wie negentig mannen. Zestien van hen noemen zich tevens 'intimiteitscoach'. Baayen en Franssen raden vrouwen die zich tot een tantramasseur willen wenden aan om alleen vrouwen te bezoeken. Klachten over vrouwelijke tantramasseurs zijn niet bekend.