Fragment

Giphart schreef samen met robot 'behoorlijk goed stukje tekst'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Giphart schreef samen met robot 'behoorlijk goed stukje tekst'

Een half jaar na de atomisering van het lichaam van Susan Calvin krijg ik een bericht in mijn neurocircuit. Ik werk op dat moment aan een pamflet over de Machines - mijn visie op hun steeds groter wordende greep op onze Sferen en het leven van de mensen. Gaan wij Aardlingen in vrijheid de tweeëntwintigste eeuw halen?

Het zou goed kunnen dat deze omineuze vraag niet door een mens maar door een machine wordt gesteld. De raadselachtige zinnen vormen namelijk het begin van een verhaal dat Ronald Giphart schreef samen met een robot. Voor de jaarlijkse campagne Nederland Leest maakten ze een tiende hoofdstuk bij de bundel Ik, Robot van Isaac Asimov.

Dat was geen eenvoudige opgave, vertelt Giphart in het NOS Radio 1 Journaal. "Het kostte veel van mijn hersencapaciteit. Het was heel erg zoeken wat hij mij wilde laten opschrijven." Giphart gaf de robot steeds een voorzetje, waarna die zelf drie vervolgzinnen verzon.

De robot sloot met zijn verhaal aan op de 200 voorgaande karakters. Giphart boetseerde het verhaal vervolgens tot een lopend geheel.