Fragment

Ouders slachtoffer Love Parade: "Dit mag nooit meer gebeuren"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ouders slachtoffer Love Parade: "Dit mag nooit meer gebeuren"

In Duitsland begint vandaag de rechtszaak tegen tien betrokkenen van het drama bij de Love Parade, in Duisburg in 2010. Er brak paniek uit in een tunnel. Daarbij kwamen 21 feestgangers om het leven. 

De slachtoffers waren tussen de 18 en 38 jaar. Ze kwamen vooral uit Duitsland, maar er vielen ook Italiaanse, Spaanse en Australische doden. En er was een Nederlands slachtoffer: een 22-jarige student.

Verslaggever Martijn van der Zande sprak in aanloop naar het proces met zijn ouders.

Er zijn tien mensen aangeklaagd voor nalatigheid en dood door schuld. Zes mensen die bij de gemeente werkten en vier mensen van de organisatie van Love Parade. Voor de ouders van Jan Willem zijn zij niet de hoofdschuldigen. De ouders hadden liever gezien dat bijvoorbeeld de burgemeester van Duisburg of de baas van de Love Parade voor de rechters zouden moeten verschijnen. "Wij hadden liever gezien dat de echte eindverantwoordelijken aangeklaagd zouden worden en dan kun je je afvragen; waarom ben je hier toch? Niets doen is ook geen optie."  

De moeder van Jan Willem vindt het belangrijk dat de zaak nu begint. "Er zijn 21 mensen omgekomen, dan kun je niet zeggen: sorry er is iets fout gegaan." Ze hoopt ook dat er lessen worden getrokken. "Deze zaak moet doorgaan om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt."