Fragment

Wat Nijntje doet met het gedrag van automobilisten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat Nijntje doet met het gedrag van automobilisten

iNOS publicatie

In de regio Rotterdam-Den Haag is het afgelopen jaar een proef geweest met borden met afbeeldingen van spelende kinderen in de bekende Dick Bruna-stijl.  

Vraag hierbij was: rijden automobilisten op 30-kilometerwegen langzamer als er zo'n Bruna-bord langs de weg staat? Het antwoord is 'ja'.  Maar het helpt slechts 1 à anderhalve week.

"Het is waarschijnlijk onvoldoende om gewoontegedrag te doorbreken", zegt Jolieke de Groot van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. "Het kan zijn dat mensen Dick Bruna associeren met een schoolomgeving. Bij een eerder onderzoek gaven automobilisten aan dat ze langzaam zouden rijden bij het zien van zo'n bord. Daarom was het belangrijk om dit uit te zoeken."

De borden zijn als op zichzelfstaand middel dus onvoldoende tegen snelheidsduivels. Nu de onderzoeksresultaten binnen zijn, hoeven de borden niet naar de sloop als het aan De Groot ligt: "Ze kunnen wel nog onderdeel zijn van een integrale aanpak. Het kan helpen bij het vergroten van herkenbaarheid van een schoolomgeving."