Fragment

Gestrand schip weg uit Westerschelde; scheepvaart komt weer op gang

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gestrand schip weg uit Westerschelde; scheepvaart komt weer op gang

Het was even spannend of het zou lukken maar het enorme containerschip uit China, dat vastliep op de Westerschelde bij Bath, vaart weer. 

Het schip is intussen terug gesleept naar de haven van Antwerpen om te kijken wat er mis is met het schip. Doordat het gestremde schip, werd het scheepvaartverkeer stilgelegd. Een deel van de dag mochten alleen schepen van minder dan 200 meter langs het gestrande schip varen. 

In totaal kon een dertigtal schepen de haven niet binnenvaren of verlaten, zegt Annik Dirkx van het Havenbedrijf Antwerpen. "Op de linkeroever is de achterstand al weggewerkt en kunnen de schepen zonder vertraging de haven binnenvaren. Op de rechteroever verwachten we nog wel wat werk. Het wordt een drukke dag, maar we zijn bij."

Wat de kosten van de schade en de vertragingen zijn, is moeilijk te bepalen, zegt Dirkx. "Je hebt de directe kosten, de kosten voor het lostrekken van het schip. Maar havens maken deel uit van een logistieke keten. Daar zijn ook schakels die je niet ziet, waar wel kosten zijn. Het staat vast dat het heel wat kost."