Fragment

Landelijke actiedag voor Sint Maarten van start

  1. Fragmentenchevron right
  2. Landelijke actiedag voor Sint Maarten van start

De landelijke actiedag 'Nederland helpt Sint-Maarten' van het Rode Kruis is om 06:00 vanochtend van start gegaan. Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties gaf in Beeld en Geluid in Hilversum het startsein voor de actie.

Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor noodhulp aan Sint-Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden Saba en Sint-Eustatius. Zij werden vorige week getroffen door de orkaan Irma.

In het actiecentrum is een belteam tot middernacht bereikbaar op 0800 - 1130 om donaties voor giro 5125 te verwerken. Mensen kunnen de opbrengst van hun actie voor Sint-Maarten daar ook zelf komen brengen. Doneren of een actie starten kan ook via de website van het Rode Kruis.

Benefietprogramma

De publieke omroep, RTL en SBS6 besteden vandaag op radio, televisie en online aandacht aan de actie. Op NPO 1 zijn de hele dag door korte updates te zien vanuit Beeld en Geluid. In een speciaal programma Nederland helpt Sint-Maarten, van 21.30 tot 22.20 uur op NPO 1, praat Art Rooijakkers met gasten en zijn er reportages te zien over de situatie op Sint-Maarten en over speciale acties in Nederland. Op NPO Radio 1 is de hele dag aandacht voor de actiedag in de programmering.

Op Sint-Maarten is de materiële schade enorm; ruim 90 procent van de gebouwen op het eiland is beschadigd, een derde is zelfs onherstelbaar verwoest. Het Rode Kruis is sinds zondag bezig met het in kaart brengen van de schade en het verlenen van de eerste noodhulp.