Fragment

Maffiabaas, 'capo di tutti capi', Salvatore 'Toto' Riina overleden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Maffiabaas, 'capo di tutti capi', Salvatore 'Toto' Riina overleden

Salvatore 'Toto' Riina, een van de machtigste bazen uit de geschiedenis van de maffia, is overleden, een dag na zijn 87e verjaardag. Hij leed aan nierkanker en had hartproblemen, waarvoor hij werd behandeld in het ziekenhuis van de extra beveiligde gevangenis in Parma.

Daar zat Riina een celstraf uit van maar liefst 26 keer levenslang. Hij werd in 1993 opgepakt, nadat hij jarenlang uit handen van de politie had weten te blijven. De uit het Siciliaanse Corleone afkomstige Riina was berucht om de meedogenloze manier waarop hij zijn vele tegenstanders bestreed. Correspondent Mustafa Marghadi denkt dat Italianen niet wakker liggen van de dood van Riina "Er zullen heel weinig mensen zijn die heel erg verdrietig zijn over dit nieuws", aldus Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. 

150 liquidaties

Aangenomen wordt dat de 'capo di tutti capi' de baas der bazen, het brein is achter ruim 150 liquidaties in de jaren 80 en 90. De meest geruchtmakende daarvan was de moord in 1992 op twee maffiabestrijders, de rechters Falcone en Borsellino.

Ook zat Riina, bijgenaamd Het Beest, achter een reeks bomaanslagen in 1993 in Rome, Milaan en Florence, waarbij in totaal tien mensen om het leven kwamen.

Voor hem gold een zeer streng gevangenisregime, waarbij hij in afzondering werd vastgehouden en ook geen contact mocht hebben met zijn familie. De laatste dagen werd daarvoor een uitzondering gemaakt, omdat Riina's einde aanstaande was en hij kunstmatig in coma werd gehouden.