Fragment

'Migratie wordt niet gestopt door een hekwerk'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Migratie wordt niet gestopt door een hekwerk'

De inschrijving voor het ontwerp van de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico die president Trump wil laten bouwen, is deze week geopend. Bedrijven die een goed ontwerp hebbenm kunnen zich aanmelden. Al meer dan 300 bedrijven hebben interesse. Eind deze maand wordt de opdracht toegekend. 

Maar het is de vraag of de muur een oplossing is om migratie te stoppen, legt Freek Boedeltje uit. Hij is migratiedeskundige en is sinds 2010 verbonden als onderzoeker aan San Diego State University in Californië. "Er komen natuurlijk altijd mensen. Migratie is niet te stoppen. Het wordt ook niet gestopt door een hekwerk. Een groot deel van de illegale migranten in de VS, komen legaal het land binnen op een visum maar gaat vervolgens niet meer weg."

In San Diego is het realiteit dat de grens al zwaar bewaakt wordt, zegt Boedeltje. "Het is al een zeer zwaar bewaakte grens met zo'n 700 mijl aan hekwerk, met meer dan 21.000 grensbewakers en drones. Afgelopen jaar zijn er meer dan 400.000 mensen opgepakt aan de grens en gedeporteerd. Met een budget van 19,5 miljard. Een groot deel van wat Trump zegt, is al realiteit."