Fragment

'Mensen vergissen zich in de kracht van een vliegtuig'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Mensen vergissen zich in de kracht van een vliegtuig'

Een toeriste op Sint Maarten is omgekomen op het populaire Maho Beach. Dat strand ligt aan het begin van een startbaan van de Princess Juliana luchthaven in Philipsburg.

De vrouw stond bij een hek dat het strand scheidt van de landingsbaan en werd weggeblazen toen de motoren van een vertrekkend vliegtuig vol gas gaven. Ze liep ernstige verwondingen op door een klap tegen een betonblok, waarna de toeriste in het ziekenhuis overleed. 

Volgens correspondent Dick Drayer gebeuren er vaker 'ongelukjes' met vliegtuigspotters. Wanneer men op het zand staat, is dat niet erg. Op de verharde wegen en bij de betonblokken is dat een ander verhaal. "Mensen vergissen zich in de kracht van een vliegtuig en worden totaal omver geblazen," aldus Drayer. 

Na een eerder ongeluk met een Zweedse toeriste in 2000 ontstond er al discussie over de veiligheid van de toeristische trekpleister. De vrouw spande destijds een rechtszaak aan tegen de luchthaven. De Hoge Raad bepaalde dat de waarschuwingsborden niet voldoende veiligheid boden. 

"Er is sinds deze 'jetblast-arrest' echter niets veranderd," vertelt Drayer. Hij verwacht een nieuwe discussie over de veiligheid bij de luchthaven.