Fragment

Dit is de nieuwe leider van Zimbabwe

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dit is de nieuwe leider van Zimbabwe

President Mugabe is nog niet officieel weg, maar het gaat al volop over zijn opvolger. De voormalige vicepresident Mnangagwa is de belangrijkste kandidaat. Hij werd ooit ontslagen door Mugabe zelf, maar wordt nu met steun van het leger en regeringspartij ZANU-PF weer op het pluche geholpen.

Gisteravond werd bekend dat Mnangagwa gaat overleggen met zijn oude baas Mugabe over de politieke crisis waarin Zimbabwe zich bevindt.

Correspondent Elles van Gelder merkt dat in hoofdstad Harare de meningen verdeeld zijn. "Hij is onze kameraad", zegt een onafhankelijkheidsstrijder die zij aan zij met hem streed in de jaren 60. "Hij is goed voor ons land. Hij is meer een zakenman dan Mugabe."

De 'krokodil'

Een ander is minder enthousiast. Van Gelder sprak met een man die slachtoffer werd van het verkiezingsgeweld van 2008, waarbij demonstranten hardhandig werden aangepakt. Mnangagwa wordt als toenmalige vicepresident aansprakelijk gehouden voor het geweld. Mede door dit meedogenloze optreden heeft hij de bijnaam 'krokodil' gekregen.

Van Gelder concludeert: "de ene schurk neemt de plaats in van de ander, maar er is wel grotere kans op economische vooruitgang."