Fragment

Staking: Ryanair schrapt morgen tien vluchten van en naar Eindhoven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Staking: Ryanair schrapt morgen tien vluchten van en naar Eindhoven

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt morgen tien vluchten. Het gaat om vijf vertrekkende en vijf binnenkomende vluchten op Eindhoven Airport. De vluchten worden niet uitgevoerd omdat de Nederlandse piloten staken.

De prijsvechter voert per dag in totaal zo'n 50 vluchten uit op de luchthaven van Eindhoven. Daarvan worden er 22 bemand door Nederlandse piloten. Die staken allemaal, volgens de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). De tien vluchten die wèl doorgaan, worden volgens de vakbond bemand door stakingsbrekers.

Kort geding

De VNV wilde de vluchten tegenhouden door middel van een kort geding. Maar tot een rechtszaak is het vandaag niet gekomen, omdat Ryanair niet in staat zou zijn geweest om naar de rechtbank te komen.

De vakbond is alsnog van plan om Ryanair voor het gerecht te dagen voor het breken van de aangekondigde staking.

De piloten staken omdat ze ontevreden zijn over de arbeidsomstandigheden. Ze eisen een betere ziekteregeling. Verder willen ze dat arbeidsgeschillen worden behandeld door een Nederlandse rechter en niet door een Ierse, zoals nu het geval is.

Meer stakingen

Ook in andere landen staakt Ryanair-personeel. In België, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal wordt eveneens het werk neergelegd, door zowel piloten als cabinepersoneel.

In totaal gaan morgen in Europa 190 van de 2400 vluchten niet door, als gevolg van de 'onnodige acties', zoals Ryanair het noemt. "Het zijn de traditionele luchtvaartmaatschappijen die de verschillende Europese pilotenvakbonden tot deze acties hebben aangezet", zo luidt de beschuldiging van Ryanair.