Strenge controle op smokkel Venezuela, maar 'er komt wat doorheen'
- Fragmenten
- Strenge controle op smokkel Venezuela, maar 'er komt wat doorheen'
Goud, koper en diamanten: de levendige zeehandel tussen Venezuela en de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) zou een goede buit opleveren. Reden voor president Nicolas Maduro om een blokkade in te stellen. Goederenverkeer is al anderhalve week niet mogelijk, met als doel smokkel tegen te gaan.
Maar wordt er echt zo'n schat aan illegale goederen vervoerd in bootjes op zee? Hans Lodder, voormalig Commandant der Zeestrijdkrachten, betwijfelt het. Tot juni vorig jaar werkte hij bij de marine in het Caribisch gebied.
"We pakken genoeg drugs. Er komt ook wel wat door", geeft hij toe. "Maar van goud- of diamantsmokkel hebben we nooit signalen gekregen." Het zal vast wel eens gebeuren, denkt hij, "maar niet zo structureel als gesuggereerd wordt door Maduro."
De marine werkt nauw samen met de plaatselijke autoriteiten. "Onze kustwacht bestaat vrijwel geheel uit lokale mensen. Die hebben hun contacten tot in de haarvaten van de samenleving."
Volgens Lodder wordt er streng gecontroleerd. "We vormen een beeld van wat er normaal vaart in het zeegebied tussen de eilanden en Venezuela. We kijken bijvoorbeeld wanneer er veel pleziervaart is of waar de visserij vaart. Als een vissersbootje op een gekke plek ligt, waar nooit gevist wordt, gaan we sowieso kijken."
En ook schepen met 'normaal gedrag' worden regelmatig gecheckt. "Er zijn veel bootjes die regelmatig verse groenten en fruit van Venezuela naar de eilanden brengen. Die hebben al jarenlang onze aandacht en soms vangen we ook wat."
Seksspullen
Maar écht grote problemen heeft Lodder bij de bootjes niet gezien. "De Venezolanen verdienen goed geld aan de vaart naar de eilanden. Als wij iets vangen, verliezen ze hun vergunning en zijn ze hun baan kwijt."
Illegale immigranten komen wel steeds vaker per boot de zee over. "Dat komt omdat het vliegverkeer steeds beter gecontroleerd wordt", vertelt hij. "Varen is dan de enige optie." Dat levert soms een interessante buit op. "Immigranten hebben vaak geen geld, waardoor ze hun overdracht met goederen moeten betalen. Een keer kwamen we een boot tegen met een enorme partij seksspullen."
Maduro beschuldigt de marine ervan dat ze bij het doorsluizen van goederen een oogje dichtknijpen, wanneer dat een extra zakcentje oplevert. Is dat iets wat Lodders herkent? "Het kan", zucht hij. "We controleren erop, en als het voorkomt stoppen we het zo snel mogelijk."
Maar in elke organisatie heb je rotte appels, zegt hij. "Er zijn altijd mensen die voor het grote geld kiezen en zich laten omkopen." Toch acht Lodder het onmogelijk dat er op zeer grote schaal dure goederen naar binnen gesmokkeld worden. "De controles zullen doorgaan, in samenwerking met Venezuela. Je loopt een keer tegen de lamp."