Naar homepage
Fragment

Dit jaar geen Nobelprijs voor de Literatuur wegens seksschandaal

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dit jaar geen Nobelprijs voor de Literatuur wegens seksschandaal

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt dit jaar niet toegekend. Dat heeft de Zweedse Academie bekendgemaakt, de organisatie achter de literatuurprijs.

Aanleiding is een schandaal binnen de Zweedse academie. Een van de leden is de dichteres Katarina Frostenson. Haar man wordt ervan beschuldigd dat hij zeker achttien vrouwen seksueel heeft misbruikt, onder meer in gebouwen van de academie. Hij zou onder anderen de Zweedse kroonprinses Victoria hebben betast toen die een bezoek aan de academie bracht.

Frostenson zelf zou geld van de academie hebben doorgesluisd naar de cultuurclub van haar man.

Opgestapt

Na de beschuldigingen stapten verscheidene leden van de Zweedse Academie op. Ze wilden niet met Frostenson of haar man geassocieerd worden. Uiteindelijk vertrok ook Frostenson zelf. In de statuten van de academie staat dat alle leden aanwezig moeten zijn bij de stemming over de prijswinnaar.

Opgestapte leden van de academie kunnen nu niet zomaar door anderen worden vervangen, omdat ze voor het leven zijn benoemd. Koning Carl Gustaf van Zweden overweegt om de statuten van de Zweedse Academie aan te passen zodat dat wel mogelijk is.

Eerder had hij de leden al opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en de interne conflicten op te lossen.

Mogelijk worden als compensatie volgend jaar twee Nobelprijzen voor de Literatuur uitgereikt.

De laatste keer dat de Nobelprijs voor de Literatuur niet werd uitgereikt was in de Tweede Wereldoorlog, in 1943.