Fragment

PvdA wil zenderpiraterij legaliseren en op lijst voor Cultureel Immaterieel Erfgoed

  1. Fragmentenchevron right
  2. PvdA wil zenderpiraterij legaliseren en op lijst voor Cultureel Immaterieel Erfgoed

De PvdA wil etherpiraterij legaliseren en het fenomeen op de lijst voor Cultureel Immaterieel Erfgoed plaatsen. Het Tweede Kamerlid Henk Nijboer heeft daarvoor schriftelijke vragen gesteld. "Het is van de gekke dat mensen voor het uitoefenen van hun hobby zulke hoge boetes ontvangen", vindt Nijboer.

Peter Zwiers, PvdA-Statenlid in de provincie Drenthe, maakt zich hard voor de zenderpiraterij. "Ik zie in mijn omgeving dat heel veel mensen plezier beleven aan piratenzenders. Het brengt veel mensen bij elkaar." Daarom wil Zwiers ruimte creëren voor zenderpiraten om hun hobby uit te oefenen.

Vorig jaar kwam het Agentschap Telecom met een rapport naar buiten, waaruit bleek dat de etherpiraten steeds vaker crimineel gedrag vertonen. Zo worden onbemande zenders beschermd met asbestplaten. Daarnaast signaleert de toezichthouder fysiek geweld tegen controleurs. 

Volgens het Statenlid gaat het slechts om een kleine groep waar het hier over gaat. "Ik wil juist ruimte creëren voor de niet-kwaadwillende piraten. Er zijn een hele boel mensen die het technisch goed voor elkaar hebben", aldus Zwiers.

'Uitroeien moet stoppen'

Zendpiraat Henk van Rosamunde Radio uit het noorden van het land onderschrijft dat. Hij is zelf ook meerdere malen gepakt, maar dat schrikt hem niet af. "Als iemand een keer te hard rijdt, wil dat ook niet zeggen dat hij nooit meer te hard zal rijden."

De piraat vindt legaliseren echter geen goed idee. "Dan wordt het een grote bende." Maar het uitroeien zoals het Agentschap voorziet, moet stoppen. "Je moet de rotte appels er gewoon uitwerken. Makkelijk zat."

Volgens Statenlid Zwiers zijn de afgelopen jaren veel piraten gestopt, mede door het internet maar vooral door het extreme boetebeleid van het Agentschap Telecom. 

Cultuur

De piratenzenders spelen een belangrijke rol in de cultuur in het noorden en oosten van het land, vertelt Zwiers in het NOS Radio 1 Journaal. Daarom wil de PvdA'er het fenomeen op de lijst van Cultureel Immaterieel Erfgoed plaatsen. 

Volgens Henk doet hij veel mensen een plezier met zijn zender. "Het schept gezelligheid. Mensen bellen even in of vragen een plaatje aan en jongeren die anders misschien op straat hangen, komen nu even langs in de studio."

Een beetje meer waardering voor zijn hobby vindt hij dus ook wel terecht. "Iedereen heeft een hobby en iedere hobby kost geld, maar deze hobby wordt nu wel heel prijzig."