Fragment

Staatssecretaris Dekker: vaker promoveren bij bedrijven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Staatssecretaris Dekker: vaker promoveren bij bedrijven

Als het aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs ligt, moeten promovendi hun promotieonderzoek vaker bij een bedrijf doen in plaats van op de universiteit. Dekker investeert 10 miljoen euro in promovendi die onderzoek doen bij ondernemingen. 

Volgens de staatssecretaris worden onderzoekers nog te vaak beoordeeld op basis van het aantal publicaties en te weinig op de toepasbaarheid van hun onderzoek in de praktijk. 

Promovendi Netwerk Nederland, een vereniging die opkomt voor de belangen van promovendi, is blij met het geld. "Het stelt ons in staat om actief aan de slag te gaan in het bedrijfsleven", zegt voorzitter Rolf van Wegberg, "En dat is voor ons onontgonnen gebied. Het levert ook perspectief op een carrière in die richting." 

Toch waarschuwt Van Wegberg ook dat er geïnvesteerd moet blijven worden in fundamenteel onderzoek dat niet per definitie toepasbaar is. "Wetenschappers die vanuit hun eigen creativiteit en gedrevenheid onderzoek doen naar het onbekende, moeten die vrijheid blijven houden."