Fragment

AzG: 6700 Rohingya in een maand vermoord

  1. Fragmentenchevron right
  2. AzG: 6700 Rohingya in een maand vermoord

In een maand tijd zijn 6700 Rohingya vermoord. Dat zegt Artsen zonder Grenzen (AzG) op basis van statistisch onderzoek. 730 daarvan waren kinderen jonger dan 5 jaar oud. 

En dit zijn de meest conservatieve cijfers, vertelt Karline Kleijer van Artsen zonder Grenzen. "We zijn heel voorzichtig. We zijn erg geschrokken van deze cijfers, dus we zijn met alle schattingen zo conservatief mogelijk." 

Eind augustus kwamen de eerste berichten van grote aantallen Rohingya-vluchtelingen die de grens overstaken van Myanmar naar Bangladesh. AzG besloot die maand onder de loep te nemen, omdat ze een piek in de sterftecijfers zagen. 

Daarvoor hebben ze met veel overlevenden gesproken, die gedetailleerde vragen beantwoordden. "Het is statistisch onderzoek, dat lijkt een beetje op hoe je polls doet tijdens verkiezingen", zegt Kleijer. Er is geprobeerd om een zo accuraat mogelijk beeld te schetsen van de situatie, maar het precieze aantal doden is lastig: "Kunnen mensen liegen? Ja, maar er zullen bijvoorbeeld ook mensen zijn die overleden familieleden niet noemen. Ook zijn er complete families vermoord." Daarnaast vertelt AzG dat er ook gevallen zijn waarbij alleen een kind is overgebleven, en die werden niet ondervraagd voor het onderzoek. 

"We kunnen zien dat er die maand echt veel geweld is geweest. En dat klopt natuurlik ook. Er zijn 645.000 mensen de grens overgestoken van Myanmar naar Bangladesh. Dat doe je niet zomaar. De cijfers komen overeen met het geweld dat wij daar gezien hebben."