Fragment

'Staatsdoping bestaat al sinds 2008 en Poetin wist ervan'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Staatsdoping bestaat al sinds 2008 en Poetin wist ervan'

De Russische president Vladimir Poetin wist van het grootschalig dopinggebruik binnen de Russische sport. Ook was er al voor de Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012 sprake van een grootschalig dopingprogramma in Rusland. Die beschuldiging uit het voormalig hoofd van het Russische antidopinglaboratorium, Grigori Rodtsjenkov, in een nieuwe documentaire van de dopingredactie van de Duitse televisiezender ARD.

"Natuurlijk kwam het van boven, van de president. Alleen de president kon aan de geheime dienst FSB zo'n speciaal dienstbevel geven", aldus Rodtsjenkov in de documentaire. Met het dienstbevel verwijst de klokkenluider naar het verwisselen van urineflesjes tijdens de Spelen van Sotsji.

Rodtsjenkov uitte zijn beschuldigingen al eerder in de documentaire Icarus die vorig jaar uitkwam. Tegenover de ARD gaat Rodtsjenkov dieper op de beschuldigingen in.  Zo zegt hij: "Voor Peking was het erg gemakkelijk. We konden doen wat we wilden. Alle Russische atleten gebruikten doping. Tussen de Spelen van Peking in 2008 en die van Londen in 2012 veranderden we onze strategie om het dopinggebruik te verdoezelen. We hadden alles onder controle."

De Duitse zender heeft het Kremlin om een reactie gevraagd maar die hebben de Russen niet gegeven.

Geheim luikje

Mede door verklaringen van Rodtsjenkov, die inmiddels ondergedoken zit in de Verenigde Staten, kwam een enorm Russisch dopingschandaal rondom de Winterspelen van Sotsji (2014) aan het licht. Russische atleten kregen voor en tijdens die Spelen doping toegediend.

Het dopingprogramma zou zijn georganiseerd door de Russische overheid en was jarenlang voorbereid om ervoor te zorgen dat Rusland succesvol zou zijn op de Winterspelen in eigen land.

De sporters konden niet worden betrapt omdat Russische dopingexperts en de geheime dienst de urinemonsters die waren afgenomen en naar het dopinglaboratorium waren gebracht, 's nachts vervingen door schone urine, die maanden eerder al was verzameld. Om de urinemonsters te kunnen verwisselen hadden de Russen in een muur van het laboratorium een geheim luikje gemaakt.

McLaren rapporten

In twee rapporten, opgesteld onder leiding van de Canadese jurist Richard McLaren, stond al dat de Russische overheid bemoeienis had met het dopingcomplot maar de naam van Poetin kwam niet voor in de rapporten.

McLaren had het over 'een institutionele samenzwering binnen zomer-, winter- en paralympische sporten'. De voormalig minister van Sport ten tijde van de Spelen in Sotsji, Vitali Moetko, is voor het leven geschorst door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij mag zich nooit meer bij de Spelen laten zien, zo maakte het IOC in december bekend toen ook duidelijk werd dat Rusland zou worden geweerd van de komende Spelen in Pyeongchang.

Al eerder dopingschema

Uit documenten die in handen zijn van onder meer de ARD en de Britse krant de Sunday Times blijkt dat Rusland ook al voor 2014 een dopingprogramma had. Al in 2008 en 2012 zouden bij de Olympische Spelen van Peking en Londen Russische atleten systematisch doping hebben gebruikt.

In de documenten staat volgens de onderzoeksjournalisten dat ook toen al urine werd omgewisseld. Schone urine kwam van andere sporters of de trainer. In 2012, bij de Spelen in Londen, waren Russische sporters volgens de opgedoken documenten verplicht om altijd ingevroren schone urine paraat te hebben.

Het IOC is al langer bezig om monsters van Russische sporters die hebben deelgenomen aan de Spelen van 2008 en 2012 te hertesten. Tot nog toe zijn 39 Russen alsnog betrapt.