Fragment

Voor- en tegenstanders van Trump verzamelen zich in Washington

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voor- en tegenstanders van Trump verzamelen zich in Washington

Het is de dag waarop Donald Trump beëdigd wordt als 45ste president van de Verenigde Staten. Honderdduizenden Amerikanen worden op de Mall, het grasveld voor het Capitool, verwacht.

Gisteravond werden ze verwelkomd tijdens een speciaal concert. De Make America Great Again Welcome Celebration’, de start van de inauguratie-festiviteiten. 

Vanuit het hele land zijn fans naar Washington gereisd. De sfeer is uitgelaten, vertelt verslaggever Mattijs van de Wiel. De mensen zijn samen bijeen in een stad die niets met Trump wil. Een vrouw kon dat vandaag duidelijk merken. “ Iemand in de stad zei tegen mij: ‘Je bent hier niet welkom.’” Maar daar trekt ze zich niets van aan: “Het is een vrij land.”

“Er was een tijd dat ik bang was om te zeggen dat ik voor Trump was. Maar ik ben er klaar mee om het gevoel te hebben dat ik niet vrij ben om te zeggen wat ik wil in dit land.”

Er zijn niet alleen voorstanders. De dagelijkse demonstraties gaan ook door. “We weigeren een facistisch Amerika te accepteren.”De demonstranten hebben KKK-mutsen op en maken de Hitlergroet om dat te benadrukken.

Achterlijk, vinden de Trump-aanhangers. “Wat doen die mensen hier? Het is onze president, hij is van iedereen. Alle Amerikanen moeten nu achter Trump staan.”

Is Trump iemand die verenigt? “Hij heeft heel wat mensen boos gemaakt. Maar hij is geen politicus, hij moet nog veel leren.”

Meer op NOS.nl