Fragment

Nieuwe gezondheidswet moet Obamacare vervangen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nieuwe gezondheidswet moet Obamacare vervangen

De Republikeinen in Amerika hebben hun voorstel gepresenteerd om Obamacare af te schaffen. 

Het vervangen van de ziektekosten-verzekering was één van de belangrijkste campagne-thema's van president Donald Trump. Hij noemde Obamacare een complete ramp. Hij wil het herroepen en vervangen.

Republikeinen willen af van een aantal delen van Obamacare. Andere onderdelen moeten worden vervangen, zegt buitenlandredacteur Jet Mok. "Belastingen die onder Obama werden geïntroduceerd, moeten weg." Datzelfde geldt voor subsidies voor mensen die hun verzekering niet kunnen betalen.

"De verplichting voor Amerikanen om zich te laten verzekeren zou onder de nieuwe wet komen te vervallen", zegt Mok. "Onder Obamacare werd de verzekering voor mensen met lage inkomens uitgebreid. Die uitbreiding vervalt ook vanaf 2021."

Een van de regelingen die wel overeind blijft, is dat mensen die al ziek zijn of met een ziekte die in de familie voorkomt, niet mogen worden geweigerd door verzekeraars. "En mensen die de verzekering niet kunnen betalen, kunnen een belastingverlichting krijgen. Maar die is niet gebaseerd op inkomen, maar op leeftijd."

Lees verder op NOS.nl