Fragment

Kaapstad door droogte steeds milieubewuster

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kaapstad door droogte steeds milieubewuster

Het Zuid-Afrikaanse Kaapstad kampt nog steeds met droogte. Maar de dag dat er geen water meer uit de kraan komt, Day Zero, is tot grote opluchting van de Kapenaren uitgesteld tot juli. De crisis zorgt er wel voor dat de stad steeds groener wordt.

Een paar fikse regenbuien troffen Kaapstad dit weekend. Jong en oud haastten zich met emmers naar buiten om de regendruppels op de vangen. Water is ongelooflijk kostbaar geworden in deze stad. Het regenwater kan gebruikt worden om een handwasje te doen of je kamerplanten water te geven.

Water op rantsoen

Het is nog nooit zo droog geweest in Kaapstad. De afgelopen drie jaar waren de droogste in een eeuw. Daarom is er sinds februari een rantsoen ingesteld van vijftig liter water per persoon per dag. Dit om te vermijden dat het water opraakt voordat het regenseizoen begint en de bijna lege stuwmeren die Kaapstad van water voorzien zich weer kunnen vullen. Gebruik je meer, dan betaal je veel meer en kan je beboet worden.

Day Zero is afgelopen week uitgesteld. Was het aan het begin van deze maand nog in april, inmiddels is het juli geworden. Een belangrijke reden is dat de landbouwsector veel minder water gebruikt. En er zijn zelfs boeren die aanzienlijke hoeveelheden water aan de stad hebben gedoneerd uit hun privéwaterreservoirs. Dat heeft de stad nu wat lucht gegeven.

Langdurige regen

Ook een deel van de Kapenaren doet hun best. Hoeveel inwoners het redden met een rantsoen van vijftig liter is nog niet gemeten omdat het pas deze maand is ingesteld. Voor 1 februari mocht je nog 87 liter per persoon per dag gebruiken. En vijftig liter is snel op. Een minuut douchen: zo'n tien liter. Het toilet doortrekken: zes tot twaalf liter.

Wel staat vast dat er minder wordt verbruikt dan normaal. Het doel van de stad is om niet meer dan 450 miljoen liter water per dag te verbruiken, want dan kan Day Zero worden vermeden. Maar dan moet de regen vanaf mei ook echt komen. Geen kleine buitjes, maar langdurige regen. Anders is het alsnog mis. Nu wordt er 523 miljoen liter water per dag gebruikt. Vier jaar geleden was dat nog meer dan het dubbele.