Fragment

Trump ontzegt kritische ex-baas CIA toegang tot gevoelige informatie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Trump ontzegt kritische ex-baas CIA toegang tot gevoelige informatie

De Amerikaanse president Trump heeft de voormalige CIA-chef John Brennan zijn speciale bevoegdheid afgenomen om vertrouwelijke informatie in te zien. De president heeft daar volgens zijn woordvoerder, Sarah Sanders, toe besloten omdat wordt getwijfeld aan Brennans objectiviteit en geloofwaardigheid. Bovendien beschuldigde ze Brennan ervan "chaos en tweedracht te zaaien" over de regering-Trump.

De maatregel volgt een dag nadat Brennan een Tweet verstuurde waarin hij Trump hekelt vanwege zijn kritiek op Omarosa Manigault Newman. Die voormalig medewerker van Trump schreef een onthullend boek over de president, waarin ze hem onder meer "een losgeslagen racist" noemt. Trump noemde haar op zijn beurt "a lowlife", een ellendeling, en een hond.

Brennan schreef daarop op Twitter: "Het is verbazingwekkend hoe vaak je faalt in het hooghouden van basale normen als fatsoen, beleefdheid en eerlijkheid. Het lijkt erop dat je nooit zal begrijpen wat het betekent om president te zijn, noch wat het betekent een goed, fatsoenlijk en eerlijk mens te zijn. Zo ontmoedigend, zo gevaarlijk voor ons land."

Correspondent Arjen van der Horst vertelt er meer over.