Fragment

Kinderboeken steeds populairder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kinderboeken steeds populairder

Kinderboeken zijn steeds populairder. Vorig jaar werden er ruim 10 miljoen kinderboeken verkocht, ruim 10 procent meer dan het jaar ervoor. In 2012 was het aandeel kinderboeken in de totale boekenverkoop 21 procent; vorig jaar was dat gestegen naar 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie KVB Boekwerk.

Kinderen tussen de 7 en 15 jaar houden vooral van leesboeken. Op 2 staan de stripboeken en op 3 de informatieve boeken.

Van de 7-jarige kinderen die thuis boeken lezen, doet 68 procent dat elke dag. Als ze naar het voortgezet onderwijs gaan, leest nog maar een derde van die groep elk dag.

Kinderboekenweek

Mooi nieuws, vindt Janneke Schotveld. Zij heeft het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar geschreven. "Het ging een tijd lang niet goed met het boek. Mooi dat de kinderboeken nu weer een opmars maken", aldus Schotveld. 

De populariteit van kinderboeken wordt onder meer toegeschreven aan de hoge kwaliteit ervan. "Nederlandse kinderboeken en prentboeken zijn van een heel hoog niveau. Bovendien heeft Nederland dertig kinderboekenwinkels en dat is uniek", zegt een woordvoerder van de CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

Vanavond begint de 63ste editie van de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is griezelen. Vanwege dat thema hebben veel christelijke basisscholen besloten om de Kinderboekenweek te boycotten; ze vinden dat boeken over spoken en monsters niet passen bij hun geloof.

Video niet beschikbaar