Fragment

Slapen of nog even voetballen, hoe laat moet je kind naar bed?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Slapen of nog even voetballen, hoe laat moet je kind naar bed?

Nu het langer licht is, raken veel ouders 's avonds verzeild in een discussie met hun kinderen. Want waarom moet de een zijn bed in, terwijl de ander buiten mag voetballen? En hoe kan je nu gaan slapen, als het nog zo licht is buiten?

Gemiddeld gaat een kind tussen de 4 en 6 jaar tussen 19.00 en 19.30 uur naar bed. Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur.

Het is het beste om per kind te bekijken hoeveel slaap nodig is, stelt de Vereniging Kind en Slaap, een groep artsen die zich bezighoudt met het slaapgedrag van kinderen. "Een kleuter altijd om 19.00 uur op bed leggen, is niet goed", benadrukt Sigrid Pillen, kinderneuroloog en voorzitter van de Vereniging Kind en Slaap. "De ideale bedtijd kan per kind 1 tot 1,5 uur verschillen.",

Kinderen die relatief vroeg naar bed worden gestuurd, zijn volgens Pillen niet automatisch beter af. "Zij kunnen uren protesteren of wakker liggen, terwijl een jongetje dat nog even mocht voetballen uiteindelijk misschien veel beter slaapt."