Fragment

Roman Polanski eren? "Het is onbestaanbaar en vernederend"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Roman Polanski eren? "Het is onbestaanbaar en vernederend"

Eén van 's werelds beroemdste filmmakers, Roman Polanski, is vandaag in Parijs. Hij is bij de opening van een speciaal filmfestival dat aan hem wordt gewijd. Maar feministische organisaties gaan demonstreren. Polanski misbruikte namelijk ooit een meisje van 13 jaar. Dat speelde 40 jaar geleden maar door de me too-discussie na Hollywood-producent Harvey Weinstein, is deze misbruikzaak weer héél actueel, vertelt correspondent Frank Renout.

Een maand lang worden er films van Polanski getoond in Parijs. Hij is vanavond bij de opening. En dat is tegen het zere been van feministische organisaties. Die zeggen: "Polanski is een seksueel roofdier." 

Er zijn recent meer vrouwen opgestaan die zeggen dat ze door Polanski zijn misbruikt.

"Het is onbestaanbaar en beledigend om zo iemand te eren, op het moment dat vrouwen met aanklachten tegen hem komen", laten Franse feministische organisaties weten. 

De Franse minister van Cultuur vindt het goed dat vrouwen zich uitspreken en aanklachten indienen. Maar voegt daaraan toe dat de filmkunsten de komende maand worden geëerd in Parijs, en niet de man zelf.