Fragment

Syrië opent dodenregisters: verdriet en duidelijkheid voor nabestaanden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Syrië opent dodenregisters: verdriet en duidelijkheid voor nabestaanden

De Syrische president Assad opent - gedeeltelijk - de dodenregisters. Daaruit blijkt dat honderden Syriërs in staatsgevangenissen zijn overleden in de beginjaren van de burgeroorlog. Het is voor het eerst dat president openheid van zaken geeft. Dat dit juist nu gebeurt is niet vreemd.

"Het lijkt er op dat de Syrische overheid zich zó sterk voelt", zegt correspondent Marcel van der Steen in het NOS Radio 1 Journaal. President Bashar al-Assad heeft het land dankzij Russische steun na lange tijd weer grotendeels in handen. "Er zijn de laatste maanden veel militaire overwinningen. De oppositie is bijna volledig verslagen."

3 uur geleden

Door de macht die Assad nu in het land heeft, zullen tegenstanders van het het regime niet snel in opstand komen tegen de publicatie, is de verwachting. "Hoe groot de pijn ook is, ze houden hun mond", zegt Van der Steen. "Want je kunt deze stap eigenlijk zien als een dreigement: 'dit gebeurt er met tegenstanders van het regime'."

Toch noemt Van der Steen deze stap van Assad ook een beetje overmoedig. "De regering verstrekt nu zelf feiten die eventueel ooit, in de komende jaren, gebruikt kunnen worden in een internationale rechtszaak. Maar zover is het nog lang niet."

Opgehangen

In de beginjaren van de burgeroorlog, tussen 2011 en 2013, werden er veel tegenstanders van Assad opgepakt. Uit een rapport van Amnesty International uit 2016 blijkt dat de situatie in Syrische gevangenissen 'gruwelijk' is. In één van de grote gevangenissen in het land zouden sinds 2011 ruim 13.000 mensen zijn opgehangen.

"De Syrische overheid heeft dit tot nu toe altijd ontkend", zegt Van der Steen. "Maar nu komt het eigenlijk met de koude feiten naar buiten." Over de omstandigheden van de gestorven mensen worden verder geen officiële mededelingen gedaan.