Fragment

'Komende tien jaar raken 22 miljoen Amerikanen onverzekerd'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Komende tien jaar raken 22 miljoen Amerikanen onverzekerd'

In de VS raken in de komende tien jaar waarschijnlijk 22 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering kwijt. Tenminste als de nieuwe zorgwet van de Republikeinse partij wordt ingevoerd. 

Dat heeft het Budget Agentschap van het Amerikaanse Congres berekend. Komende donderdag waarschijnlijk stemt de senaat over een aangepaste zorgwet die Obamacare moet vervangen. 

Vooruitgang ongedaan gemaakt

Een opzienbarende conclusie, maar niet helemaal onverwacht, zegt Amerikakenner Victor Vlam. "Het ligt wel in met het wetsvoorstel dat al door het Huis van Afgevaardigden is."

Het zijn wel ontzettend veel mensen, zegt Vlam. Door Obamacare hebben ongeveer 20 miljoen mensen een ziektekostenverzekering kunnen krijgen. "Dat 22 miljoen mensen hun ziektekostenverzekering weer dreigen te verliezen, betekent dat alle vooruitgang die is geboekt door Obamacare, in een klap ongedaan wordt gemaakt."

Deze cijfers maakt het leven van veel Republikeinen lastiger de komende periode, legt Vlam uit. "Gematigde Republikeinen in de Senaat die bang zijn dat het systeem te veel uitgekleed wordt, zijn juist tegen het huidige voorstel. Met deze cijfers hebben zij goede argumenten in handen gekregen om tegen dat voorstel te blijven."