Fragment

Huwelijkse voorwaarden op de schop, 'golddiggers' hebben het nakijken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Huwelijkse voorwaarden op de schop, 'golddiggers' hebben het nakijken

Als ze hadden geweten dat de huwelijksregels volgend jaar veranderen, hadden ze misschien wat notariskosten kunnen uitsparen. Barbara (61) en Ben (69) trouwden deze week op het stadskantoor in Utrecht onder huwelijkse voorwaarden. "We wilden het nu vanwege de pensioenen en onze leeftijden. In het voorjaar volgt de kerkelijke inzegening en dan geven we ook een groot feest."

De notaris had wel het een en ander uitgelegd over de nieuwe regels, maar de gemeenteambtenaar verzweeg het onderwerp bij de ondertrouw. Per 1 januari trouwen stellen niet meer standaard in totale gemeenschap van goederen, maar gelden beperkingen.

Schulden, erfenissen en giften

Nu is het nog zo dat bij een echtscheiding de partner recht heeft op de helft van het eigen vermogen van de andere partner als die bijvoorbeeld een eigen bedrijf heeft. Of juist te maken krijgt met de schulden die de partner heeft gemaakt.

Ook van erfenissen en giften kan de echtgenoot niet zomaar meer profiteren. Barbara en Ben: "Het is ook de romantische gedachte dat je elkaar iets gunt als je in gemeenschap van goederen trouwt."