Fragment

Amnesty: meer Iraanse activisten vervolgd sinds aantreden Rohani

  1. Fragmentenchevron right
  2. Amnesty: meer Iraanse activisten vervolgd sinds aantreden Rohani

Iran heeft de klopjacht op mensenrechtenactivisten de afgelopen jaren opgevoerd, schrijft Amnesty International in een rapport. Sinds het aantreden van president Rohani in 2013 worden meer activisten zwartgemaakt, opgepakt en vervolgd. 

Amnesty beschrijft de verhalen van 45 activisten. Ze zijn onder meer actief bij vakbonden, als mensenrechtenadvocaat of ze strijden tegen de doodstraf. Staatsmedia omschrijven deze mensen vaak als verraders of buitenlandse agenten. Ook worden ze opgepakt en vervolgd voor valse aanklachten, staat in het rapport Caught in a web of repression. 

Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn sommige Iraanse activisten veroordeeld tot celstraffen van meer dan tien jaar omdat ze contact hadden met internationale organisaties als de VN of de Europese Unie.

Amnesty International schrijft dat tijdens de verkiezingscampagne van 2013 de hoop op hervormingen opleefde, maar dat die nu is vervlogen. Rohani staat bekend als relatief gematigd, in tegenstelling tot zijn voorganger Ahmadinejad. 

Rohani werd afgelopen mei herkozen als president van Iran.Amnesty roept de Europese Unie op om zich zo krachtig mogelijk uit te spreken tegen de vervolging van de activisten. Ook zou de EU de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating moeten eisen van vreedzame activisten die in de cel zitten.