Fragment

Dag van de waarheid voor Hennis

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dag van de waarheid voor Hennis

Minister Hennis van Defensie wacht vanmiddag een zwaar debat. Na vijf jaar op Defensie -met een erfenis aan bezuinigingen in internationaal lastige tijden - is vlak voor de eindstreep het voortbestaan van haar ministerschap hoogst onzeker. En daarmee een nieuwe ministerspost in Rutte 3 ook.

"Aanblijven is geen doel op zich. Mijn positie is nog wel het minst interessant", zei Hennis vrijdag, een dag na de publicatie van het harde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid OVV over het mortierongeluk in Mali.Maar over haar positie gaat het vandaag toch juist ook. De minister ligt niet alleen onder vuur vanwege het ongeluk en de fouten die er zijn gemaakt, maar ook vanwege haar communicatie.

Ernstige tekortkomingenDe conclusies van het onderzoek van de OVV liegen er niet om: het fatale ongeluk, waarbij twee militairen om het leven kwamen, was het gevolg van ernstige tekortkomingen bij Defensie.

Het ongeluk gebeurde in juli vorig jaar. Twee militairen vonden de dood en een derde raakte gewond toen een granaat bij een oefening in Mali voortijdig ontplofte. Volgens de OVV voldeden de veiligheid van de mortiergranaten en de gezondheidszorg ter plekke niet. "Als Defensie zich aan de eigen regels had gehouden, had het voorkomen kunnen worden", oordeelt de OVV.

Moeizaam

Defensie zei aanvankelijk tegen de nabestaanden dat het om een bedrijfsongeval ging. Na het verschijnen van het rapport reageerde Hennis in een moeizaam interview in eerste instantie met woorden die niet iedereen begreep. Ze zei dat het rapport hard aankwam, maar ook dat "de veiligheid en gezondheid van onze militairen voor iedereen voorop stond". Ook zei ze donderdag niet aan aftreden te denken, maar te willen "optreden".

Een dag later formuleerde ze het heel anders. Ze noemde haar positie "nog wel het minst interessant" en zei zich er na het debat van vandaag over te willen beraden.Ook leek ze haar uitspraken van een dag eerder al te corrigeren: "er zijn twee mensen om het leven gekomen, hoe kan ik dan zeggen dat het veilig was?".

In het weekend nam ze ook contact op met de nabestaanden en bood ze haar excuses aan.De weduwe van Henry Hoving noemt de excuses "belangrijk" maar het verandert niets aan de aangifte die ze gaat doen. "Ik wil gerechtigdheid voor wat er gebeurd is. De persoon die de munitie heeft gekocht en de persoon die besloot de munitie niet te laten testen: ik vind dat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van mijn man".