Fragment

Bussemaker: betrek vooral ook mannen bij #metoo

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bussemaker: betrek vooral ook mannen bij #metoo

Demissionair minister Bussemaker wil dat mannen meer worden betrokken in de discussie over seksueel ongewenst gedrag. "Het is heftig dat dit nog steeds gebeurt", zei de vertrekkende PvdA-bewindsbouw in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat zo ontzettend veel vrouwen nu pas aangeven wat zij meemaakten, geeft aan dat vrouwen schaamte voelen. Het is niet alleen een vrouwenprobleem. Het is een maatschappelijk probleem, waar we vooral ook mannen bij moeten betrekken."

Deze week kwam een groot maatschappelijk debat op gang na beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting aan het adres van filmproducent Harvey Weinstein. Vrouwen wereldwijd delen sindsdien hun verhalen met de hashtag #metoo. "Het is jammer dat de mannen uit de filmwereld hun ogen er zo lang voor sloten. Tegelijkertijd ben ik wel blij dat ze zeggen dat ze er al eerder iets over hadden moeten zeggen", zegt Bussemaker.

Bussemaker, die emancipatie in haar portefeuille heeft, roept mannen op om zich met de discussie te bemoeien. "Het is niet alleen het probleem van de vrouwen die het overkomt. Ook mannen moeten aangeven dat hun dochter, vriendin of wie dan ook niet betast mogen worden, ze moeten zelf een norm stellen."

"Het gebeurt overal: van de bedrijfs- tot de cultuursector. Ik vind het daarom goed dat organisaties divers zijn samengesteld. Dat maakt het vanzelfsprekend dat vrouwen geen lustobject zijn, maar gewoon een collega."

Bussemaker zegt dat er in het onderwijs al vroeg aandacht wordt besteed aan seksuele diversiteit en burgerschap, maar dat is volgens haar niet genoeg. "Dat alleen gaat het niet oplossen. Er moet een continue bewustwording gecreëerd worden in alle sectoren."