Fragment

Noord-Korea weer bovenaan lijst christenvervolging

  1. Fragmentenchevron right
  2. Noord-Korea weer bovenaan lijst christenvervolging

Noord-Korea voert opnieuw de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging aan. Dat is voor het zeventiende jaar op rij het geval.

"De trend die we zien is dat het verschil tussen Noord-Korea en de landen die daar vlak onder staan, kleiner wordt", zegt Ruud Kraan in het NOS Radio 1 Journaal. Kraan is directeur van Open Doors, de organisatie die de ranglijst heeft gemaakt. In Noord-Korea zijn ongeveer 300.000 christenen, waarvan er 50.000 in een strafkamp zitten. "Daar kom je eigenlijk nooit meer uit. Mensen sterven daar of worden er vermoord."

Een lichtpunt op de lijst is Tanzania, vindt Kraan. "Daar is sinds twee jaar een nieuwe president die zich heeft voorgenomen om af te rekenen met de radicale islam. En dat zien we ook terug in de cijfers."

Nederland komt niet voor op de lijst van Open Doors. "We brengen ongeveer honderd landen in kaart, maar als we meer zouden publiceren, zouden er ook West-Europese landen op de lijst komen te staan."

"Denk aan Frankrijk, Engeland of Zweden. Dat heeft onder andere te maken met de radicale moslims die daar wonen. Een moslim die zich in Engeland bekeert tot het christendom, maakt hetzelfde mee als iemand die dat in Somalië zou doen. Want soms leidt dat er toe dat mensen aangevallen worden, of zelfs vermoord."