Fragment

Chipocalypse: Nieuw-Zeeland kampt met aardappeltekort door natte winter

  1. Fragmentenchevron right
  2. Chipocalypse: Nieuw-Zeeland kampt met aardappeltekort door natte winter

In Nieuw-Zeeland gaat het de komende tijd lastig worden om te genieten van een zakje chips. Dankzij aanhoudende regen is maar liefst 30 procent van de aardappeloogst verloren gegaan. Met name de aardappelsoort die wordt gebruikt voor het maken van chips heeft het zwaar te verduren. 

Nieuw-Zeelandse media hebben al een naam voor het rampscenario dat nu op de loer ligt: de chipocalypse. "De komende tijd worden zakken chips waarschijnlijk schaarser en duurder", zegt correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal. Sommige supermarkten hebben zelfs al bordjes opgehangen die voor lege chipsschappen waarschuwen. 

Natte akkers

Het land heeft de op twee na natste winter ooit achter de rug. Op het Noordereiland zijn akkers momenteel zo nat dat er geen tractoren overheen kunnen rijden. "Goede aardappelen blijven liggen en er kan nog niet worden geplant voor een nieuwe oogst."

Op het Zuidereiland werken boeren klokje rond om lege schappen zo veel mogelijk te voorkomen. "We zijn de hele nacht bezig geweest om nieuwe aardappels te planten", vertelt een boer. 

Volgens de ceo van verenigde aardappelbedrijven is de mislukte oogst een gevolg van klimaatverandering. Hij verwacht dat de chipocalypse tot kerst duurt.